کلایمر و استانداردهای تعریف شده بین المللی صنعت ساختمان یکی از مظاهر رشد و توسعه کشورها محسوب می گردد. بیشترین سهم انباشت سرمایه ثابت و بالاترین سهم اشتغال در بخش صنعت و جذب افراد متخصص تحصیل کرده و کارآمد در این بخش وجود دارد. ارتقا کیفی" />

کلایمر و استانداردهای تعریف شده بین المللی

صنعت ساختمان یکی از مظاهر رشد و توسعه کشورها محسوب می گردد. بیشترین سهم انباشت سرمایه ثابت و بالاترین سهم اشتغال در بخش صنعت و جذب افراد متخصص تحصیل کرده و کارآمد در این بخش وجود دارد. ارتقا کیفیت در تولید مصالح و تجهیزات صنعت ساختمان، رقابت در تولید و استفاده از تکنولوژی های نوین، استفاده بهینه از نیروی انسانی جزء موئلفه های تاثیر گذار در این صنعت به شمار می روند.
با توجه به نیاز موجود در کشور، روش های سنتی که از جنبه های مختلف بهینه نمی باشند جوابگوی میزان تقاضای سالانه مسکن مورد نیاز نمی باشد. از این رو برای جوابگویی به این تقاضا، حرکت به سمت استفاده از تکنولوژی های نوین برای افزایش سلامت جانی کارگران ساختمانی و کاهش هزینه های اجرایی امری ضروری به نظر می رسد. یکی از تکنولوژی های مهم که در صنعت ساختمان بسیار حائز اهمیت می باشد کلایمر ( تکنولوژی جایگزین داربست) می باشد.

کلایمر تکنولوژی جایگزین داربست های فلزی در کارهای ساختمانی و صنعتی به جای داربست های فلزی می باشد.

تاریخچه
طراحی و ساخت کلایمر به اوسط جنگ جهانی دوم بر می گردد. در آن زمان آلمانی ها به شدت در حال ساخت و ساز در بعد های ممختلف مسکونی و نظامی بودند. در این دوره ساخت ساختمان های بلند مرتبه بسیار گسترش یافته بود. لذا طراحتن و ایده پردازان دنبال روش هایی بودند تا سرعت ساخت و ساز را افزایش دهند که در این خصوص می توان به ساخت دیوارهای آماده، سازه های متحرک و اتصال موقت و دیگر تکنولوژی های نو ظهور اشاره نماییم.

یکی از واجبات ساخت و ساز استفاده از داربست های فلزی بوده است. داربست با توجه به خصوصیاتی که داشت باعث طولانی شدن و کاهش امنیت جانی کاربران می گردید. در نتیجه محققان در صدد طراحی و ساخت تکنولوژی جایگزین بودند. تا اینکه در اواخر جنگ جهانی دوم نمونه اولیه از کلایمر توسط شرکت اسکافور ارائه گردید. در طی یک دوره آزمایشی یک ساله ، این محصول بهینه سازی و سیستم های امنیتی مختلف بر روی آنها اضافه گردیدند.

کلایمر با ورود به بازار سریعا مورد استقبال قرار گرفت  و عمدتا در پروژه های ساختمانی و صنعتی مانند نیروگاه ها، سد سازی، پل سازی، برجک ها و تعمیر و نگه داری سازه های صنعتی مورد استفاده قرار گرفتند. با مرور زمان تکنولوژی کلایمرها تکمیل و سیستم های امنیتی مختلف اضافه گردید که باعث افزایش کارایی و اطمینان این دستگاه ها شدند.

با توجه به استقبال گسترده کلایمر در کشورهای صنعتی و نیاز صنایع مختلف به این تکنولوژی، شرکت های دانش بنیان مختلف شروع به تحقیق و توسعه در خصوص بهینه سازی و افزایش کارایی کلایمرها کردند که باعث گسترش چشمگیر تولید این محصول توسط شرکت های مطرح و توسعه فناوری آن در سال های آینده گردید. پس از آنکه کلایمر به عنوان یک تکنولوژی جدید جایگاه خود را در صنایع و بخش های مختلف پیدا کرد.

استانداردهای تدوین شده برای کلایمر
تولید کنندگان کلایمر در صدد تدوین استانداردهای جامع در این خصوص نمودند. تدوین استاندارد برای کلایمر  از ابعاد مختلف امنیتی، کیفیت، کارایی می توانست برای کاربران و کارفرمایان حائز اهمیت باشد. استاندارد های تدوین شده برای کلایمر بسیار جامع و مفصل می باشد و در نتیجه در این مقاله نمی توان به جزییات کامل پرداخت و صرفا استانداردهای مهم برای مطالعه ذکر می گردد. از استانداردهای حائز اهمیت در این خصوص می توان به موارد زیر اشاره کرد:
  1. ANS/IASSE A10.4- Personnel Hoists arld Enlployee Elevators on COflstruction aIld

Demolitiol1/ Site

  1. ANSIIASSE A10.5- Safety Requirements for Material Hoists
  1. ASME A17.1 / CSA B44-07 FOR Imcludes Requirements for Elevators, Escalators,Dumbwaiters, Moving Walks,Material Lifts, and Dumbwaiters .

در ایران استاندارد مشخصی برای کلایمر تدوین نشده است زیرا هنوز تکنولوژی کلایمر در ایران جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است و مراکز تحقیقاتی داخلی نیز تمایل چندانی برای انجام پژوهش های تخصصی در این خصوص  نشان ندادند.

وجود استاندارد مشخص در خصوص ساخت، تولید، مسائل ایمنی و باید ها و نبایدهای استفاده از کلایمر، برای استفاده صحیح از این محصول از اهمیت بالایی برخوردار است.

بخش تحقیق و توسعه گروه صنعتی آلتای به عنوان اولین تولید کننده انحصاری کلایمر در ایران در صدد تدوین استاندارد جامع در خصوص کلایمر مکانیکی و برقی می باشد و امید است با تدوین استانداردهای مناسب در خصوص کلایمر و نحوه استفاده از آن  شاهد استفاده مناسب از این تکنولوژی در صنایع مختلف کشور باشیم.
کلایمر ها در کل بر نوع تقسیم بندی می گردندکه عبارتند از:

  • کلایمر مکانیکی. این نوع کلایمر مکانیکی بوده و نیروی ورودی آن توسط دست کاربر اعمال می گردد
  • کلایمر برقی . سیستم های مختلف امنیتی این نوع کلایمر دقیقا سیستم.

مهمترین سیستم های ایمنی مورد استفاده در کلایمر ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیستم ترمز گریز از مرکز یا پاراشوت،

این سیستم ترمز در مواقع شتاب گیری دستگاه برای سقوط وارد عمل شده و از سقوط دستگاه جلوگیری می نماد. این سستم در آسانسورها نیز با نام پاراشوت به عنوان یک سسیتم امنیتی بهره برده شده است.

  • سیستم ترمز لنتی با صفحات لنتی.

این سیستم دقیقا مانند ترمز لنتی خودروها عمل می نماید و از شتاب گیری و سقوط دستگاه جلوگری کرده و حالت خود ترمزی در دستگاه ایجاد می کند و باعث می گردد که دستگاه در هر ارتفاعی ثابت باقی بماند.

  • سیستم افزایش دهنده ضریب اطمینان با افزایش بار.

هر چقدر بار دستگاه یا به اصطلاح وزن قفسه کاربران زیادتر گردد، این مکانیزم ها باعث می گردند تا حالت خودترمزی در دستگاه تشدید گردد و وقتی بار بیش از حد مجاز به سیستم اعمال گردد، این مکانیزم باعث می گردد تا دستگاه قفل نماید تا از بروز خطرات مختلف جلوگیریی به عمل آید.

  • سیستم ترمز امنیتی و سیم بکسل امنیتی.

سیستم امنیتی مستقلی با نام سیم بکسل امنیتی نیز بر روی این دستگاه ها قرار گرفته است. این سیم بکسل ها کامل مستقل عمل می نمایند و موقعی که هیچ کدام از بخش های مختلف امنیتی اشاره شده قبل، وارد عمل نگردند این سیستم امنیتی باعث می گردد. تا کل مجموعه روی سیم بکسل اطمینان قفل گردد تا از سقوط دستگاه جلوگیری نماید. این سیم بکسل مانند کمربند ایمنی برای مواقع اضطراری عمل می نماید و ضریب اطمینان  آنها بسیار بالا بوده و درصد خطای آنها در حد صفر در نظر گرفته می شود.

از ویژگی های برتر کلایمر ها در مقایسه با داربست های فلزی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

الف- قیمت تمام شده بسیار پایین و در نتیجه توجیه اقتصادی بسیار مناسب
ب-  ایمنی بسیار بالا و استفاده از 12 سیستم امنیتی مختلف به همراه سیم بکسل امنیتی
ج- عدم نیاز به نیروی متخصص برای نصب و راه اندازی دستگاه
د- طول عمر بسیار بالا به دلیل مکانیکی بودن دستگاه
ه- عدم حساسیت به شرایط محیطی مانند گرد و خاک ، رطوبت و شرایط جوی، دما و…
و- جابه جایی بسیار آسان در جهات مختلف ساختمان و قابلیت دمونتاژ و مونتاژ سریع قطعات در مدت زمان کم
ی- پشتیبانی فنی و خدمات پس از فروش در داخل کشور به دلیل تولید این دستگاه در ایران

نکات مهم در خصوص استفاده و انتخاب کلایمر
برای انتخاب کلایمر مناسب برای  انجام کارهای مختلف مانند نماکاری، سیمانکاری، شستشو، تعمیر و نگه داری و… بایست موارد زیر مشخص شده و از شرکتهای کلایمری در این خصوص مشاوره گرفته شود:

  • هدف از استفاده از کلایمر چیست؟. برای مثال نماکاری، سیمانکاری، نماشویی و…
  • ارتفاع کاری کلایمر چقدر خواهد بود؟
  • آیا در طول مسیر کلایمر درروهایی مانند پنجره به داخل ساختمان وجود دارد؟
  • نوع نیروی کاری با کلایمر و میزان آشنایی آنها با استفاده از این دستگاه
  • محدودیت های نمای کاری مانند وجود برآمدگی، فرو رفتگی و نمای شکسته و …

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت گروه صنعتی آلتای www.altay.ir مراجعه فرمایید یا شماره 1 را به 10002972 ارسال فرمایید.
واحد تحقیق و توسعه گروه صنعتی آلتای

جدیدترین مقالات
کلایمر آلتای
طراحی انوع کلایمر ، کلایمر منوریل| بالابر| آسانسور کارگاهی
کلایمر | آلتای توسعه
آدرس ما:

تهران | فردوس شرق | انتهای خ ابراهیمی| پژوهشکده سوانح طبیعی | واحد11

شماره تماس ما:

021-66123616 09120883616

ایمیل ما:

altay.climber@gmail.com